Hier vindt u een overzicht van alle tools, checklisten en modellen in HR Tools & Extra's die zijn aangepast aan de wetten en regels die gelden in 2020.
Alle downloads over ‘wijzigingen voor 2020’
De kabinetsplannen voor 2020, leveren veel wijzigingen op voor het HR-vakgebied. Zoals het extra betaalde geboorteverlof, de langere ketenregeling en het nieuwe ontslagrecht. Maar bijvoorbeeld ook de langverwachte compensatie van de transitievergoeding na langdurige ziekte, of de ruimere Werkkostenregeling en de fiets van de zaak. Hier vindt u een uitgebreid overzicht met de belangrijkste wijzigingen voor HR in 2020.
Sinds 2020 is nieuwe wetgeving in werking voor vast, flex en voor ontslag. De hoofdpunten van de Wet arbeidsmarkt in balans vindt u hier.
Sinds 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB), die in de plaats komt van de WWZ. De WAB biedt meer bescherming aan mensen met tijdelijk werk, terwijl werkgevers (iets) eenvoudiger personeel kunnen ontslaan. Flexwerk en payrolling worden minder aantrekkelijk. Hier vindt u alle modellen en checklisten over de WAB bij elkaar.
Met de komst van de WAB op 1 januari 2020, bent u voor werknemers met een vast dienstverband de lage WW-premie gaan betalen. Soms werken medewerkers wel in vaste dienst, maar hebben ze nog een ‘oud’ arbeidscontract voor bepaalde tijd. U hoeft dan geen nieuw contract te maken, maar kunt volstaan met dit addendum.
sinds 1 januari 2020 kunnen werknemers langer in tijdelijke dienst blijven. Zij krijgen dan pas recht op een vast contract, na drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten in drie jaar tijd. Dat staat in de Wet arbeid in balans (WAB) die volgend jaar ingaat.
Sinds januari 2020 en augustus 2022 zijn de regels voor oproepcontracten gewijzigd. Er zijn ruimere oproeptermijnen en werknemers krijgen meer zekereheid over een vast werkpatroon. Werknemers kunnen een verzoek doen voor een vast werkpatroon en werkgevers moeten na een jaar een contract aanbieden met vaste uren. Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten voor het werken met oproepkrachten.
Sinds 1 januari 2020 geldt de Regeling onwerkbaar weer met daarin wachtdagen die voor alle sectoren gelijk zijn. Als er extreem weer is, zoals vorst, sneeuw en overvloedige regenval kunnen werkgevers na de wachtdagen vrijgesteld worden van de loondoorbetalingsplicht. De werknemers krijgen dan een WW-uitkering tijdens het onwerkbare weer.
In dit schema vindt u een helder overzicht met puntsgewijs de verschillende vormen van bijzonder verlof en de mogelijkheden van financiering daarvan.
Het is niet toegestaan om een werknemer ‘slapend in dienst’ te houden na twee jaar ziekte. Er is nu een wet waarmee werkgevers worden gecompenseerd voor betaling van de transitievergoeding. De Hoge Raad heeft daarom geoordeeld dat de werkgever een eind moet maken aan het dienstverband met een werknemer na langdurige ziekte. De werkgevers moet daarom ook de wettelijke transitievergoeding betalen.
Ondanks de automatisering, zijn er nog steeds organisaties met een papieren personeelsdossier. Of u nu werkt met papier of met een elektronisch dossier, hier leest u alles over bewaartermijnen, privacy en inhoud.
Organisaties die de geconfronteerd worden met een omzetverlies van minstens 20 procent op concernniveau, kunnen sinds 6 april 2020 een aanvraag indienen voor tegemoetkoming in de loonkosten. Sinds 22 april kunnen ook concerns met gedeeltelijk omzetverlies een beroep doen op de regeling.
Voor HR staan er per 1 juli 2020 ook de nodige punten op de agenda. Hieronder ziet u op een rijtje waar u als HR-professional rekening mee moet houden.
Met deze brief kunt u de arbeidsovereenkomst nog tijdens proeftijd opzeggen.
Alle elementen van een Sociaal Plan bij elkaar gebracht in een voorbeeld-document dat u kunt downloaden. Dit document kan als basis dienen voor nadere uitwerking binnen uw organisatie.
HR Tools & Extra's geeft hier praktische tips om de valkuilen te vermijden bij ontslag wegens persoonlijke redenen.
Een vakantiewerker is handig tijdens vakantieperioden. Maar let op, want er komt meer bij kijken dan op het eerste gezicht lijkt. Deze uitgebreide checklist brengt alles overzichtelijk in beeld.
Kenmerk van de Arbeidstijdenwet is dat er minder regels zijn voor het maximale aantal te werken uren en voor nachtarbeid. Werkgevers en werknemers moeten samen afspraken maken over de praktijksituatie op het werk. Sinds 2013 moeten werkgevers hogere boetes betalen als ze de regels overtreden.
De stamkaart is het voorblad voor de achterliggende stukken in het personeelsdossier. Hier kunt u een voorbeeld downloaden.
De sollicitatiecode staat voor een eerlijke en transparantie werving- en selectieprocedure. Deze code is bruikbaar voor alle professionals in de arbeidsbemiddeling.
Hoe zit het nou met dat formele werkgeverschap, ziekteverzuim, zwangerschap, ziekmelding, ontslag en pensioenopbouw bij payrolling? Over deze en andere vragen over de payrollconstructie, vindt u hier de antwoorden.
Werknemers waarvan de werkgever het dienstverband eindigt, hebben recht op een transitievergoeding. Op de transitievergoeding mogen zogenoemde ‘transitie- en inzetbaarheidskosten’ in mindering worden gebracht.
Alle werkgevers die personeel inlenen, hebben te maken met de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). De wet is een uitvloeisel van het Sociaal Akkoord, waarin is afgesproken om een einde te maken aan verschillende misstanden op de arbeidsmarkt.