Ontslag na langdurige ziekte, slapend dienstverband verboden

Het is niet toegestaan om een werknemer ‘slapend in dienst’ te houden na twee jaar ziekte. Er is nu een wet waarmee werkgevers worden gecompenseerd voor betaling van de transitievergoeding. De Hoge Raad heeft daarom geoordeeld dat de werkgever een eind moet maken aan het dienstverband met een werknemer na langdurige ziekte. De werkgevers moet daarom ook de wettelijke transitievergoeding betalen.

De uitspraak van de Hoge Raad, eind 2019, bepaalt dat als een langdurig zieke werknemer na twee jaar ziekte zijn werkgever voorstelt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, onder toekenning van de wettelijke transitievergoeding, de werkgever daarmee moet  instemmen. Dit moet vanwege 'goed werkgeverschap'.

Let op: grens aan hoogte transitievergoeding
Wél geeft de Hoge Raad een grens voor de hoogte van de transitievergoeding. De werkgever hoeft slechts de transitievergoeding te betalen die gold op de dag na de dag waarop hij de werknemer wegens langdurige ziekte had kunnen ontslaan. In de meeste gevallen zal dit samenvallen met het einde van tweejarige loondoorbetalingsplicht bij ziekte.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.