Als een werknemer in de gevangenis terecht komt, moet u een aantal zaken regelen. Opvallend genoeg, is ontslag niet zomaar een optie. Hier vindt u een overzicht hoe u het beste kunt handelen in vier situaties.
Een werkgever kan al in een vroeg stadium worden geconfronteerd met detentie van de werknemer. Als de werknemer op een werkdag wordt aangehouden op verdenking van een strafbaar feit, dan kan hij zijn werk niet meer verrichten. In de praktijk komt het dan voor dat de werknemer zich ziek meldt (of ziek laat melden), plots een verlofdag wil opnemen of gewoonweg niet komt opdagen. De werkgever komt er vaak toch wel achter dat de werknemer in de gevangenis zit.
Staking van de loonbetaling
De eerste stap is het staken van de loonbetaling. Als de werknemer in de gevangenis zit, kan hij zijn werk niet verrichten. Dat komt voor risico van de werknemer. Geen arbeid, geen loon. Of het nou gaat om een aanhouding van enkele uren, meerdere dagen in bewaring of langdurige detentie, over die periode hoeft het loon niet te worden betaald. De werkgever mag de loonbetaling staken. Het is wel van belang om de werknemer daarover schriftelijk te informeren.
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.