Arbeidscontracten, ketenregeling

sinds 1 januari 2020 kunnen werknemers langer in tijdelijke dienst blijven. Zij krijgen dan pas recht op een vast contract, na drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten in drie jaar tijd. Dat staat in de Wet arbeid in balans (WAB) die volgend jaar ingaat.

sinds 1 januari 2020 is de ketenregeling gewijzigd. Dat is de periode waarna elkaar opvolgende tijdelijke contracten automatisch overgaan in een vast contract. Nu is het nog mogelijk om 3 tijdelijke contracten in 2 jaar aan te gaan, dit worden 3 contracten in 3 jaar. Dit betekent dus dat een werkgever een werknemer langer in tijdelijke dienst kan houden.

Het kabinet hoopt dat werkgevers kiezen voor een arbeidsrelatie die past bij de behoeften en de aard van het werk. Voor vast werk dus een vast contract en een tijdelijk contract voor incidenteel werk. Om die keuze te stimuleren worden de WW-premies voor flexwerkers 5 procentpunt hoger dan voor werknemers in vast dienst.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.