Transitievergoeding zieke werknemer terugvragen, procedure

Als een werknemer meer dan 2 jaar ziek is, mag u de arbeidsovereenkomst beëindigen. De werknemer heeft dan wel recht op een transitievergoeding. Sinds 1 april 2020 kunt u compensatie aanvragen voor de betaalde transitievergoeding.

Werkgevers hielden werknemers na twee jaar ziekte vaak ‘slapend’ in dienst, omdat ze geen transitievergoeding wilden (of konden) betalen. Maar sinds de Regeling compensatie transitievergoeding in werking is getreden, kunnen werkgevers de betaalde transitievergoeding terugvragen.
De Hoge Raad heeft bovendien geoordeeld dat het niet meer is toegestaan om medewerkers 'slapend' in dienst te houden, nu de compensatieregeling er is.

Premies Awf omhoog
De compensatieregeling lost het probleem op van de slapende dienstverbanden, die door de Hoge raad zijn verboden. Vooral kleine werkgevers kozen voor een slapend dienstverband, omdat zij na twee jaar loondoorbetaling van de zieke werknemer, geen geld meer hadden om ook nog een transitievergoeding te betalen. Hierdoor waren veel werkgevers ook huiverig om personeel in (vaste) dienst te nemen.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.