Arbo: wie veiligheidsvoorschriften niet naleeft, riskeert ontslag

Niet alleen de werkgever, maar ook de werknemer moet zich inspannen om veilig te werken. Een ervaren werknemer, die willens en wetens de voorschriften negeert in een bedrijf dat zich inspant om het werk veilig te laten verlopen, mag daarom op staande voet worden ontslagen.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft zich op 2 juli 2013 uitgesproken over het ontslag op staande voet van een werknemer die in strijd met de veiligheidsvoorschriften tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden geen veiligheidshelm droeg. In eerste instantie gaf de kantonrechter de werknemer gelijk, maar het Gerechtshof had een andere kijk op de zaak.

Feiten en omstandigheden
De werknemer was sinds 2003 in dienst bij de werkgever als (storings)monteur. Hij was daarom vaak werkzaam in een industriële omgeving. Op grond van het binnen het bedrijf geldende veiligheidsbeleid was hij verplicht om tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden een veiligheidshelm en –vest te dragen. Op 10 november 2012 nam de werknemer deze veiligheidsvoorschriften echter niet in acht, waarna de werkgever hem op staande voet ontsloeg.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.