Na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, kan het beeld ontstaan dat werkgevers het dragen van een hoofddoek mogen verbieden. Maar de uitspraak betekent in de praktijk géén vrijbrief om vrouwen met een hoofddoek op de werkvloer te weigeren of te ontslaan. De opletpunten vindt u hier.

Het Nederlandse College voor de rechten van de mens wijst nadrukkelijk op de in Nederland geldende verboden en verplichtingen die zijn vastgelegd in de Algemene wet gelijke behandeling. Maar de uitspraak van de Europese rechter biedt bedrijven wel iets meer ruimte, mits zij een neutraliteitsbeleid formuleren dat voor iedereen op een gelijke manier wordt toegepast. Bovendien moeten werkgevers hierop daadwerkelijk handhaven.

Gewenste neutrale uitstraling goed onderbouwen
Een reden voor een hoofddoekverbod op het werk, kan zijn dat een neutrale uitstraling van het personeel voor een bedrijf of organisatie zeer belangrijk is. Maar dit moet een bedrijf goed kunnen onderbouwen, stelt het College.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.