HR Tools & Extra's

Loonkosten lager met LIV

Wie vanaf een langdurig werkloze aanneemt, of iemand met een arbeidsbeperking, kan door de regeling voor Lage Inkomensvoordeel (LIV) profiteren van lagere loonkosten.

Wijzigingen Loonkostenvoordeel, LIV en Jeugd-LIV

Het LIV wordt omgevormd tot een loonkostenvoordeel voor potentieel kwetsbare jongeren (LKV jongeren). Daarnaast wordt het LKV banenafspraak structureel gemaakt. Zo worden werkgevers gestimuleerd om mensen met een (potentieel) kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te houden.

Jeugd-LIV compenseert werkgevers voor de verhoging van het minimumjeugdloon, die in 2017 en 2019 inging. Het Jeugd-LIV is met ingang van 2020 (uitbetaling 2021) al gehalveerd en wordt met ingang van 2024 (uitbetaling 2025) gestopt. Door de verlaging en afschaffing van het jeugd-LIV, ontvangen werkgevers voor werknemers van 18 tot 21 jaar respectievelijk vanaf 2020 een lagere bijdrage en vanaf 2024 geen bijdrage meer. 

Wie een langdurig werkloze aanneemt, of iemand met een arbeidsbeperking, kan door de regeling voor Lage Inkomensvoordeel (LIV) profiteren van lage loonkosten.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.