HR Tools & Extra's

Studiekostenvergoeding, model aanvraagformulier en overeenkomst

Organisaties stimuleren de ontwikkeling van hun medewerkers en vergoeden veelal gemaakte studiekosten. Daar horen goede afspraken bij. Deze voorbeeldregeling met een aanvraagformulier en een studiekostenovereenkomst, helpen u daarbij.

Vanaf 1 augustus 2022 gaat de Europese richtlijn ‘transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ gelden. Onderdeel daarvan is een bepaling dat de werkgever moet betalen voor opleidingen die verplicht zijn op basis van de wet of cao.

Voor deze opleidingen mag de werkgever niet meer in een studiekostenbeding vastleggen dat de werknemer (een deel van) de studiekosten moet terugbetalen als hij binnen een bepaalde periode na het volgen van de opleiding uit dienst treedt. Ook wordt het volgen van de opleiding als arbeidstijd beschouwd.

Medewerkers die zich blijven ontwikkelen vormen de ruggengraat van moderne organisaties. Daarvoor moeten zij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in hun vak. In bepaalde gevallen stellen werkgevers daarom opleidingen verplicht, als die voor de uitoefening van de functie noodzakelijk zijn.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.