Scholingsplicht en scholingsrecht

Sinds 1 juli 2015 hebben werknemers recht op scholing en heeft de werkgever een scholingsplicht. De werkgever moet de werknemer voortdurend blijven toerusten om de eigen functie goed te kunnen vervullen.

Als de functie vervalt, moet de werkgever ook zorgen voor om- en bijscholing zodat de werknemer een andere functie binnen de organisatie kan gaan uitvoeren. Dit staat in artikel 7:611a BW. De werkgever moet dan de scholingskosten betalen. Pleister op de wonde is dat de scholingskosten verrekend mogen worden met een eventueel te betalen transitievergoeding bij beëindiging van het dienstverband. Dit geldt overigens alleen voor kosten die gemaakt zijn voor ontwikkeling naar een andere functie, binnen óf buiten de organisatie.

Geen onderscheid
In een overeenkomst voor de vergoeding van studiekosten worden overeengekomen, dat dat de werknemer scholingskosten (deels) terugbetaalt als hij zelf ontslag neemt. Dit geldt sinds 1 augustus 2022 niet voor scholing die verplicht is bij wet of cao.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.