HR Tools & Extra's

Arbeidsvoorwaarden: wetswijzigingen per 1 augustus 2022 vanwege EU-richtlijn

Sinds augustus 2022 geldt de Wet implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, gebaseerd op een EU-brede richtlijn. Met de invoering ervan zijn diverse arbeidswetten gewijzigd, die ook gevolgen hebben voor de HR-praktijk. Hier ziet u de wijzigingen op een rij.

De Europese richtlijn is ingevoerd om de positie van werknemers in de EU te verbeteren, dus ook in Nederland. Werknemers krijgen meer zekerheid en voorspelbaarder arbeidsvoorwaarden. Verplichte scholing moet de werkgever voortaan zelf betalen en telt ook altijd als werktijd. Verder mag de werknemer nevenwerkzaamheden uitvoeren, tenzij de werkgever daar objectiveerbare gronden tegen kan aandragen. En de arbeidsovereenkomst moet sinds 1 augustus 2022 meer informatie bevatten dan nu.

De Nederlandse wet om dit alles per 1 augustus 2022 te regelen, is pas eind juni 2022 door de Eerste Kamer goedgekeurd. De Nederlandse regering heeft uiteindelijk 3 jaar gewacht om de EU-richtlijn uit juni 2019 te vertalen naar Nederlandse wetgeving, terwijl 1 augustus 2022 de finale datum was waarop alle EU-landen de richtlijn moeten invoeren. Daarom heeft de Wet implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden dus ook geen overgangstermijn.

Bedrijfsregelingen kunnen nietig zijn na 1 augustus 2022
Omdat de wet zo plotseling is ingegaan, moeten HR-afdelingen en werkgevers in actie komen om verschillende documenten en procedures langs te lopen en in lijn te brengen met de nieuwe regelgeving.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.