Arbeidsvoorwaarden: EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Sinds augustus 2022 geldt de Wet implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, gebaseerd op een EU-brede richtlijn. Met de invoering ervan zijn diverse arbeidswetten gewijzigd, die ook gevolgen hebben voor de HR-praktijk. Hier ziet u de wijzigingen op een rij.

De Europese richtlijn is ingevoerd om de positie van werknemers in de EU te verbeteren, dus ook in Nederland. Werknemers krijgen meer zekerheid en voorspelbaarder arbeidsvoorwaarden. Verplichte scholing moet de werkgever voortaan zelf betalen en telt ook altijd als werktijd. Verder mag de werknemer nevenwerkzaamheden uitvoeren, tenzij de werkgever daar objectiveerbare gronden tegen kan aandragen. En de arbeidsovereenkomst moet sinds 1 augustus 2022 meer informatie bevatten dan nu.

Bedrijfsregelingen kunnen nietig zijn geworden
Omdat de wet nogal plotseling is ingegaan, moesten HR-afdelingen en werkgevers in actie komen om verschillende documenten en procedures langs te lopen en in lijn te brengen met de nieuwe regelgeving.

Overigens is het niet nodig om op stel en sprong van alles aan te passen, maar let er wel op dat sommige bedrijfsregelingen in strijd kunnen zijn met de wet en daardoor nietig zijn. U kunt zich daar dan niet meer op beroepen als het tot een geschil zou komen.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.