Buitenlandse opdrachtnemer controleren en verplicht online melden

Als u werkt met buitenlandse opdrachtnemers, bent u sinds 1 maart 2020 verplicht te controleren of zij zich inschrijven bij een online meldpunt van de overheid. Ook moet u controleren of de gegevens die de buitenlandse opdrachtnemer invoert wel correct zijn en ze eventueel corrigeren. Doet u dat niet, dan bent u daar mede-aansprakelijk voor en kunnen hoge boetes volgen.

Vanaf 1 maart 2020 geldt een meldingsplicht voor buitenlandse dienstverleners en zelfstandigen die in Nederland een tijdelijke opdracht uitvoeren. Hiermee kan fraude en uitbuiting bij (onder-)aanneming en detachering beter worden bestreden. Tijdelijke opdrachten die voor maart 2020 zijn begonnen, hoeven niet te worden gemeld.

De buitenlandse dienstverleners moeten in het Nederlandse online meldloket onder meer aangeven welke werkzaamheden zij zullen verrichten, in welke periode en of zij werknemers meebrengen. Ook de komst van buitenlandse gedetacheerde werknemers moet worden gemeld. Deze regeling geldt voor alle EU-lidstaten, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland én Zwitserland.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.