HR Tools & Extra's

ZZP: inhuur zelfstandigen

Met deze modelovereenkomsten kunt u als opdrachtgever afspraken vastleggen met een zelfstandige opdrachtnemer. In dit artikel vindt u door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten voor het inhuren van een zelfstandige externe opdrachtnemer.

Iedere organisatie heeft op zijn tijd extra ondersteuning nodig voor extra werk of bijzondere opdrachten. Veel bedrijven houden naast hun vaste kern daarvoor ook een flexibele schil aan met mensen die tijdelijke klussen uitvoeren.

Naar verwachting zal deze trend de komende jaren doorzetten en zullen organisaties in toenemende mate flexibel personeel willen inhuren. Grote valkuil hierbij is dat externen zo vertrouwd raken dat zij zo regelmatig of langdurig worden ingehuurd, dat de Belastingdienst hen als werknemer zou kunnen beschouwen. Dat kan uitmonden in een naheffing voor loonbelasting en sociale premies die de opdrachtgever moet betalen. Daarom is het belangrijk om zeer heldere afspraken te maken over de gezagsverhouding en de zelfstandigheid van de extern ingeleende werkkracht.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.