HR Tools & Extra's

Wet DBA, opdrachtnemer inhuren met modelcontract

Sinds 1 mei 2016 kunnen opdrachtnemers geen VAR meer aanvragen om duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie. Nu moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers daarvoor modelovereenkomsten gebruiken die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. In 2020 komt een webmodule online om de arbeidsrelatie te bepalen.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die in de plaats is gekomen van de VAR, zorgt voor de nodige verwarring. Opdrachtgevers en -nemers kunnen niet meer met de vertrouwde VAR werken, maar moeten een overeenkomst sluiten. Als ze echt zekerheid willen over de arbeidsrelatie, moet dat een modelovereenkomst zijn die op de site van de Belastingdienst staat.

Het kabinet gaat geen minimumtarief van 16 euro invoeren voor zzp’ers. De maatregel blijkt niet effectief voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, terwijl het de bedoeling was om hen juist te beschermen. Ook de zelfstandigenverklaring voor zzp’ers met een hoog tarief is van de baan.

Pilot webmodule in 2021
Het kabinet gaat wél door met de webmodule die de werkrelatie van zzp’ers moet vaststellen, al is dat de komende tijd nog wel in de vorm van een pilot die vanaf 1 januari 2021 van start gaat en zes maanden duurt.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.