HR Tools & Extra's

Wet DBA, opdrachtnemer inhuren met modelcontract

Sinds 1 mei 2016 kunnen opdrachtnemers geen VAR meer aanvragen om duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie. Nu moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers daarvoor modelovereenkomsten gebruiken die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. In 2020 komt een webmodule online om de arbeidsrelatie te bepalen.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die in de plaats is gekomen van de VAR, zorgt voor de nodige verwarring. Opdrachtgevers en -nemers kunnen niet meer met de vertrouwde VAR werken, maar moeten een overeenkomst sluiten. Als ze echt zekerheid willen over de arbeidsrelatie, moet dat een modelovereenkomst zijn die op de site van de Belastingdienst staat.

Let op: Handhaving uitgesteld
Sinds de introductie van de wet, is de onrust onder ZZP’ers groot en hebben ondernemers scherpe kritiek over de opvolger van de VAR. Op aanwijzing van het kabinet, zal de Belastingdienst daarom de wet niet handhaven. ZZP’ers en opdrachtgevers krijgen in die periode dus geen boetes of naheffingen. Alleen echte kwaadwillenden ontsnappen de dans niet en zullen alsnog worden beboet.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.