HR Tools & Extra's

Wet DBA, opdrachtnemer inhuren met modelcontract

Sinds 1 mei 2016 kunnen opdrachtnemers geen VAR meer aanvragen om duidelijkheid te geven over hun arbeidsrelatie. Nu moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers daarvoor modelovereenkomsten gebruiken die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. In 2020 komt een webmodule online om de arbeidsrelatie te bepalen.

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die in de plaats is gekomen van de VAR, zorgt voor de nodige verwarring. Opdrachtgevers en -nemers kunnen niet meer met de vertrouwde VAR werken, maar moeten een overeenkomst sluiten. Als ze echt zekerheid willen over de arbeidsrelatie, moet dat een modelovereenkomst zijn die op de site van de Belastingdienst staat.

Pilot webmodule in 2021
Sinds januari 2021 is een webmodule online gezet om opdrachtgevers en opdrachtnemers meer duidelijkheid te bieden over de aard van de arbeidsrelatie. Daarmee moet de terughoudendheid bij opdrachtgevers om een zelfstandige in te huren, zo veel mogelijk worden weggenomen. In de pilotfase is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument, zodat opdrachtgevers en zzp’ers zich kunnen voorbereiden. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.