Het ministerie van SZW werkt aan ingrijpende plannen om de arbeidsmarkt te wijzigen. Vast werk wordt de norm, flexcontracten worden aan banden gelegd, zzp'ers met een te laag tarief moeten (terug) in dienst treden en uitzendbureaus moeten werken volgens nieuwe regels. Vanaf 2024 moeten de eerste wetten worden ingevoerd.

Veel meer vaste arbeidscontracten, geen oproepcontracten meer, einde aan de draaideurconstructie voor uitzendwerk en een verschuiving van de bewijslast naar de opdrachtgever die zelfstandigen inhuurt. Dat is maar een kleine greep uit een palet van ingrijpende voorstellen waarmee het kabinet de arbeidsmarkt wil verbouwen. 

Of de plannen in de loop van 2024 worden ingevoerd, hangt overigens sterk af van de politieke verhoudingen na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023.

De minister van SZW werkt aan een 'toekomstbestendige arbeidsmarkt'. Daarvoor worden stappen gezet om werkenden meer zekerheid te geven en die moeten zorgen voor een gelijker speelveld. Zo komt er nieuwe wetgeving die meer duidelijkheid moet gaan bieden over de vraag wanneer er gewerkt wordt als werknemer of zelfstandige.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.