Arbeidsmarkthervormingen 2024, hoofdlijnen en maatregelen arbeidskrapte

De politiek heeft plannen om de arbeidsmarkt vanaf 2024 te hervormen. Tegelijkertijd drukt de minister van SZW werkgevers op het hart om nu al actie te ondernemen. Dit kan HR doen om arbeidskrapte te bestrijden.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer in 2022 een brief over de arbeidsmarkt gestuurd naar aanleiding van de arbeidsmarktkrapte. De brief kent een enorme waslijst aan plannen en ideeën, met als gemeenschappelijk kenmerk dat die nog (verder) moeten worden uitgewerkt.
Nu het kabinet medio 2023 is gevallen, is het de vraag wat er van alle plannen overblijft, maar de Tweede kamer heeft de minister geen beperkingen opgelegd door de plannen controversieel te verklaren.

In april 2023 is het vervolg op haar hoofdlijnenbrief uitwerking arbeidsmarktpakket naar de Tweede Kamer gestuurd. De minister van SZW beschrijft daarin de wettelijke maatregelen die zij in 2024 wil nemen om de arbeidsmarkt voor werknemers én werkgevers te verbeteren. Het duurt dus nog even voordat we daar in de praktijk wat van gaan merken, maar het is goed om de organisatie hier alvast op voor te bereiden.

Werkgevers hebben een essentiële rol bij het oplossen van de arbeidsmarktproblemen, vindt de minister. Zij stelt dat werkgevers nu al de arbeidskrapte op zes manieren kunnen bestrijden, waarbij het aan HR-professionals is om die punten vanuit hun HR-beleidsplan naar de praktijk te vertalen.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.