Concurrentiebeding: dit gaat in 2024 mogelijk veranderen

Meer dan 3 miljoen werknemers hebben een concurrentiebeding in hun arbeidsovereenkomst en dat zijn er veel te veel, vindt de politiek. Het ministerie van SZW werkt aan nieuwe wetgeving waarin de werknemer een vergoeding krijgt als de werkgever vasthoudt aan het concurrentiebeding.

In een concurrentiebeding staat dat een (meerderjarige) werknemer na afloop van het dienstverband niet werkzaam mag zijn in eenzelfde functie bij een concurrerend bedrijf. Artikel 7:653 van het Burgerlijk Wetboek is de basis van het concurrentiebeding. Het wetsartikel is sinds 1907 nauwelijks gewijzigd. Sinds 1 juli 2015 is het wel lastiger geworden om een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk arbeidscontract.

Ten onrechte gebruikt om schaars personeel te binden
Een derde van de werkgevers blijkt het beding te gebruiken om schaars personeel vast te houden. Maar hiervoor is het concurrentiebeding niet bedoeld. Als een werknemer naar de rechter stapt om onder de voorwaarden van zo’n beding uit te komen, haalt die dan ook bijna altijd zijn gelijk.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.