HR Tools & Extra's

Concurrentiebeding: dit gaat wellicht veranderen

Meer dan 3 miljoen werknemers hebben een concurrentiebeding in hun arbeidsovereenkomst. Daardoor worden te veel mensen beperkt in hun arbeidskeuze, vindt de minister van SZW. Werkgevers gaan lang niet altijd verstandig om met het beding, waardoor ze vaak bakzeil halen bij de rechter. Na onderzoek, liggen nu verschillende opties op tafel om het concurrentiebeding bij de tijd te brengen.

In een concurrentiebeding staat dat een (meerderjarige) werknemer na afloop van het dienstverband niet werkzaam mag zijn in eenzelfde functie bij een concurrerend bedrijf. Artikel 7:653 van het Burgerlijk Wetboek is de basis van het concurrentiebeding. Het wetsartikel is sinds 1907 nauwelijks gewijzigd. Sinds 1 juli 2015 is het wel lastiger geworden om een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk arbeidscontract.

Een derde van de werkgevers blijkt het beding te gebruiken om schaars personeel vast te houden. Maar hiervoor is het concurrentiebeding niet bedoeld. Als een werknemer naar de rechter stapt om onder de voorwaarden van zo’n beding uit te komen, haalt die dan ook bijna altijd zijn gelijk.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.