HR Tools & Extra's

Werkkostenregeling, schema verstrekkingen en vergoedingen

In dit schema vindt u een overzicht van de fiscale behandeling van verschillende vergoedingen en verstrekkingen binnen de werkkostenregeling.

Sinds 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Daarmee mag u maximaal 1,2% (vanaf 2021 1,18%) van het totale fiscale loon (de 'vrije ruimte') besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Vanaf 2020 is de vrije ruimte 1,7% tot en met een loonsom van € 400.000 en vanaf € 400.001 blijft het percentage 1,2% (vanaf 2021 1,18%).
Als u vergoedingen geeft die de vrije ruimte overstijgen, moet u de werknemers daarvoor belasten, of u betaalt als werkgever loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. De regeling kent een aantal gerichte vrijstellingen en `nihilwaarderingen`, die niet ten koste gaan van de vrije ruimte. Ook is er een nieuwe manier voor het waarderen van loon in natura.

Verhoging vrije ruimte vanwege coronacrisis

De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven is in 2020 eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Werkgevers die daar ruimte voor hebben kunnen hun werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon. Dit kan volgens de staatssecretaris van Financiën ook een zetje geven aan sectoren die sterk getroffen zijn door de crisis.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.