HR Tools & Extra's

Werkkostenregeling, hoofdlijnen WKR

Door gebruik te maken van de Werkkostenregeling, kunnen werkgevers (belastingvrij) verstrekkingen en vergoedingen aan hun werknemers doen. Hier vindt u een overzicht van de WKR.

Verhoging vrije ruimte vanwege coronacrisis

De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt in 2020 eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Werkgevers die daar ruimte voor hebben kunnen hun werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon. Dit kan volgens de staatssecretaris van Financiën ook een zetje geven aan sectoren die sterk getroffen zijn door de crisis.

In 2021 wordt de vrije ruimte iets verlaagd naar 1,18 procent.

Sinds 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) verplicht. Daarmee mag u maximaal 1,2% van het totale fiscale loon (de 'vrije ruimte') besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Vanaf 2020 is de vrije ruimte 1,7% tot en met een loonsom van € 400.000 en vanaf € 400.001 blijft het percentage 1,2%. Vanaf 1 januari 2021, is dat percentagevoor de vrije ruimte in de WKR iets verlaagd naar 1,18 procent.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.