Door gebruik te maken van de Werkkostenregeling, kunnen werkgevers (belastingvrij) verstrekkingen en vergoedingen aan hun werknemers doen. Hier vindt u een overzicht van de WKR.

Wijzigingen Werkkostenregeling (WKR) 2024

Geen verhoging vrije ruimte meer
In 2024 komt er een einde aan de hogere vrije ruimte over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom van 3%. Na 2024 gaat de vrije ruimte voor de eerste 400 duizend euro weer naar 1,92%. daarboven blijft de vrije ruimte 1,18% van de loonsom.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
Gelet op de stijging van de kosten en het feit dat het maximum van de onbelaste reiskostenvergoeding sinds 2006 niet is gewijzigd, is het maximum van de onbelaste reiskostenvergoeding sinds 1 januari 2023 al verhoogd naar € 0,21 per kilometer. Per 1 januari 2024 zal het maximum van de onbelaste reiskostenvergoeding vervolgens worden verhoogd naar € 0,23 per kilometer.

Thuiswerkvergoeding omhoog
De onbelaste thuiswerkvergoeding gaat in 2024 omhoog van € 2,15 euro per dag naar € 2,35 euro per dag (onder voorbehoud, wordt pas definitief bekend gemaakt in december 2023).

Verstrekken OV-kaart wordt eenvoudiger
Nu veel werknemers hybride werken, is het voor een werkgever lastiger om de zakelijkheid van de vergoeding of verstrekking van een OV-kaart aannemelijk te maken. Vanaf 2024 mag een OV-kaart altijd onbelast worden vergoed of verstrekt. Voorwaarde is wel dat de werknemer de OV-kaart, ook (in welke mate dan ook) voor zakelijke reizen (waaronder woon-werkverkeer) gebruikt. In dat geval hoeft de werkgever geen registratie van privé- en zakelijk gebruik meer bij te houden om in aanmerking te komen voor de belastingvrijstelling. De vrijstelling voor OV-kaarten geldt als gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling (WKR).

Met de werkkostenregeling (WKR) mag u een percentage van het totale fiscale loon (de 'vrije ruimte') besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Deze vrije ruimte is in twee delen verdeeld: Tot een fiscale loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 1,92%. Vanaf € 400.001 is de vrije ruimte 1,18%.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.