Als een flexwerker aan het eind van het contract ziek de vangnetregeling van de Ziektewet ingaat, wordt de werkgever daarop afgerekend met hogere premies. Dat is geregeld in de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa), ook bekend als de Modernisering Ziektewet.

Ruim tien jaar geleden verdwenen veel flexwerkers aan het eind van hun contract ziek naar de vangnetregeling van de Ziektewet. Dat kostte werkgevers toen nog niets, maar de samenleving betaalde de uitkeringen. Daarom worden werkgevers nu aangeslagen voor zieke flexwerkers die de Ziektewet instromen. Dat is het gevolg van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa), die de instroom van vangnetters in de WIA moet beperken.

Meer premie voor zieke flexwerkers
Werkgevers worden gestimuleerd om hieraan mee te werken doordat zij meer premie betalen zodra er meer flexwerkers in de Ziektewet zijn beland. De uitkeringslasten voor ziekte en arbeidsongeschiktheid van tijdelijke werknemers worden meer toegerekend aan de laatste werkgever.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.