Werknemers hebben recht op een veilige werkplek. Wanneer medewerkers door de aard van hun werk (vaker) in contact komen met agressie of geweld door externen, moet de werkgever daar maatregelen voor nemen. Hier ziet u in het kort hoe medewerkers kunnen handelen bij agressie en geweld.
Aanstelling Regeringscommissaris Grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld |
Het kabinet heeft voormalig SER-voorzitter Mariëtte Hamer aangesteld als onafhankelijk Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, hier online te bereiken. Met de aanstelling van de regeringscommissaris wil het kabinet meer doen aan bewustwording en een veilige cultuur. Daarbij moet onder andere 'de cultuur van genderstereotypering en machtsmisbruik die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld worden doorbroken.'
Plannen van de regeringscommissaris
|
Actieplan grensoverschrijdend gedrag |
Samen met een waaier aan betrokken partijen, werkt het kabinet in 2023 aan een nationaal actieplan om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen te gaan. In samenwerking met alle belanghebbenden moet het tot een cultuurverandering komen door te faciliteren, normeren, handvatten te bieden en waar nodig te sanctioneren om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. |
In de RI&E moet het geweldsvraagstuk geïnventariseerd worden. In het bij de RI&E behorende Plan van Aanpak, moet u beschrijven hoe u medewerkers beschermt tegen agressie en geweld. U maakt het bezoekers en klanten bijvoorbeeld duidelijk dat agressief gedrag niet wordt getolereerd. Verder kunt u medewerkers trainen in de omgang met agressie en geweld.
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.