Ziekteverzuim beperken, stappenplan met prikkels

Uit een onderzoek van TNO-Arbeid blijkt dat verzuimprikkels een goede bijdrage kunnen leveren aan het beperken van ziekteverzuim. Afhankelijk van de verzuimdoelen, kiest u één of twee prikkels. Met dit stappenlan kunt u bepalen of verzuimprikkels passen bij uw organisatie en hoe u die in kunt voeren.

Uit een onderzoek van TNO-Arbeid blijkt dat het instellen van verzuimprikkels een goede bijdrage kan leveren aan het beperken van ziekteverzuim. Medewerkers krijgen dan een negatieve prikkel als zij te veel en/of te vaak verzuimen. Of zij krijgen een beloning als het verzuim bijzonder laag is. Prikkels om het verzuim te beinvloeden moet u zorgvuldig invoeren. Hier vindt u een stappenplan om na te gaan of verzuimprikkels bij uw organisatie passen en, zo ja, hoe die dan in te voeren.

In het stappenplan gaat u eerst de vraag beantwoorden óf het een goede keuze is om verzuimprikkels in te voeren. U stelt vast of prikkels het juiste middel zijn voor uw organisatie en of u voldoende draagvlak kunt krijgen om ze in te voeren.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.