Model overeenkomst vrije vervanging ingetrokken, Actiepunten voor HR

Ondernemers die met zzp’ers werken en daarbij gebruikmaken van de Modelovereenkomst vrije vervanging, moeten opletten. Want de Belastingdienst heeft besloten om deze modelovereenkomst per 1 januari 2024 in te trekken. Er is namelijk geen juridische basis meer voor deze overeenkomst sinds de Hoge Raad een uitspraak heeft gedaan in het recente Deliveroo-arrest. Hier bespreken we de gevolgen van die uitspraak voor ondernemers en HR-adviseurs.

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) zorgt ervoor dat de opdrachtgever en de zzp'er (de opdrachtnemer) samen verantwoordelijk zijn voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie. Dat is nodig, want als duidelijk is dat het werk wordt uitgevoerd door een zelfstandige, hoeft de werkgever daarvoor geen sociale premies af te dragen.

Modelovereenkomst gebruiken voor arbeidsrelatie
In gevallen waarin u niet 100 procent zeker bent van de arbeidsrelatie, is het verstandig om een modelovereenkomst te gebruiken, die de Belastingdienst online publiceert. Dat heeft bezorgdienst Deliveroo ook gedaan. Het bedrijf baseerde zich op de modelovereenkomst die ervan uitging dat er sprake is van zelfstandigheid, omdat de bezorger zich vrij kan laten vervangen door een ander om het werk uit te voeren.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.