Een vakantiewerker is handig tijdens vakantieperioden. Maar let op, want er komt meer bij kijken dan op het eerste gezicht lijkt. Deze uitgebreide checklist brengt alles overzichtelijk in beeld.

Een vakantiewerker of een werknemer die taken als ‘bijbaantje’ uitvoert, is volgens de wet een volwaardige werknemer. Alle rechten en plichten zijn daarom gewoon van toepassing. En omdat het vaak om jongeren gaat, moet u als werkgever ook zorgen voor extra toezicht en begeleiding.

Door alle rompslomp zou u misschien in de verleiding kunnen komen om die jonge magazijnhulp of dat gezellige meisje in de bediening dan maar zwart te betalen. Dat is tenslotte goedkoper en een stuk eenvoudiger. Maar bedenk wel, dat de risico’s aanzienlijk zijn. Als de jonge werkkracht ziek wordt of een bedrijfsongeval krijgt, bent u het haasje, ook als u er geen schuld aan heeft. De Inspectie SZW, uw verzekeraar, het UWV, de Belastingdienst en wellicht de advocaat van de ouders van de vakantiekracht staan dan met boetes en claims op de stoep.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.