Het is altijd interessant om te weten waarom werknemers de organisatie verlaten en waarover zij al dan niet tevreden zijn. Met deze agenda en formulier voor het exit-gesprek kan de informatie ook dienen als input voor beleid.

Zowel in goede als slechte tijden, is het interessant om te weten waarom werknemers de organisatie verlaten en waarover zij al dan niet tevreden zijn. Werknemers die vertrekken, praten vaak wat vrijer, waardoor zij waardevolle en eerlijke informatie kunnen geven over het (sociaal) beleid van de organisatie. Hiermee kan de organisatie (en het P&O-beleid) zijn voordeel doen.

Het is aan te bevelen om het exitgesprek volgens een vastgestelde agenda te laten verlopen, zodat steeds vergelijkbare informatie uit alle delen van de organisatie beschikbaar komt. De P&O-er is de aangewezen persoon om een exit-gesprek te voeren, omdat deze een neutralere positie inneemt. Een manager kan natuurlijk wel een exitgesprek voeren, maar moet er dan wel rekening mee houden dat informatie soms achterwege blijft.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.