Als de werknemer er om vraagt, is de werkgever verplicht om aan het einde van de arbeidsovereenkomst een getuigschrift uit te reiken. De vorm van het getuigschrift is (deels) door de wetgever geregeld. Hier vindt u drie soorten getuigschriften die u naar eigen smaak kunt aanpassen.

De verplichting om een getuigschrift uit te reiken staat in het Burgerlijk wetboek (art 7:656 BW). De werkgever moet hier zelfs nog aan voldoen, tot een half jaar na het ontslag van de werknemer. De vorm van het getuigschrift is niet vrij en kan zelfs vervelende consequenties hebben als het te positief of te negatief gesteld is.

Vaak wordt gedacht dat een medewerker slecht werk heeft geleverd als er in het getuigschrift helemaal niets staat over de manier waarop het werk is gedaan. Dit is een misverstand, omdat veel werkgevers standaard kiezen voor een neutraal getuigschrift, ook als de werknemer zeer goed heeft gepresteerd.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.