Blauwe kaart: nieuwe regels voor hoogopgeleide arbeidsmigranten

Net als in Nederland, wordt de bevolking in de hele Europese Unie steeds ouder. Om de economie te stutten en sociale voorzieningen op peil te houden, blijven arbeidsmigranten nodig. De EU-lidstaten hebben daarom nieuwe afspraken gemaakt om legale arbeidsmigratie te bevorderen. Onderdeel van de afspraken is dat gekwalificeerde migranten eenvoudiger aan het werk kunnen in beroepen waarvoor diploma’s nodig zijn.

Dat is bekend gemaakt door het Europees Parlement en de Europese Commissie.

De Europese Blauwe Kaart, die bedoeld is voor hoogopgeleide werknemers van buiten de EU, heeft een herziening ondergaan waarbij de regels versoepeld zijn. De vereisten voor een werkaanbod zijn teruggebracht naar minimaal zes maanden en de salarisdrempel is verlaagd. Deze kaart, die tot vier jaar geldig is, geeft de werknemer en zijn/haar gezinsleden ook het recht om in de EU te wonen.

Nieuwe gecombineerde vergunning
Voor werknemers die niet in aanmerking komen voor de Blauwe Kaart, biedt de gecombineerde vergunning een alternatief. Deze vergunning, die straks makkelijker en sneller te verkrijgen is, is niet meer gebonden aan één specifieke werkgever. Dit maakt het voor migranten mogelijk om van baan te veranderen binnen de EU, wat hun positie op de arbeidsmarkt verbetert en de kans op uitbuiting vermindert.

De status van langdurig EU-inwoner, bedoeld voor niet-EU-burgers die vijf jaar legaal in de EU hebben gewoond, biedt verder de mogelijkheid om onbepaald in de EU te blijven werken en wonen. Personen met deze status kunnen vrij binnen de EU verhuizen en werken, wat hen dezelfde rechten geeft als andere inwoners op het gebied van werk, onderwijs en sociale zekerheid.

Binnen twee jaar invoeren
EU-lidstaten mogen zelf vaststellen hoeveel en welke werknemers van buiten de EU ze willen toelaten. De nieuwe regels moeten binnen twee jaar in Nationale wetgeving worden ingebed.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?