Salaris stopzetten mag als zieke werknemer passende arbeid weigert

Als een werknemer niet meewerkt met zijn re-integratie en daarbij weigert passende arbeid te verrichten, mag je als werkgever dan betaling van het volledige loon stopzetten? Dat mag, als prikkel om de re-integratie alsnog te laten slagen.

Mag het loon van een zieke werknemer worden stopgezet als hij weigert mee te werken aan re-integratie? Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft hierover een interessant arrest gewezen. Het Hof heeft bepaald dat de zieke werknemer zijn recht op loon volledig verliest, indien hij passende arbeid weigert. 
 
Werknemer houdt zich niet aan re-integratieafspraken
De feiten in deze zaak zijn als volgt. De werknemer, met een dienstverband voor 40 uur per week, meldt zich ziek in verband met klachten aan voeten en schouders. De bedrijfsarts oordeelt dat de werknemer in staat is tot re-integratie voor vier uur per dag licht werk, zodat de werknemer geleidelijk weer kan terugkeren in zijn eigen werk. Maar de werknemer houdt zich niet aan de gemaakte afspraken.

Vervolgens geeft de bedrijfsarts weer een re-integratie advies. Werknemer start met twee uur per dag licht werk, dat na een korte periode kan worden uitgebouwd. De werknemer volgt het advies van de bedrijfsarts, na herhaaldelijk verzoek, niet op. Vervolgens waarschuwt de werkgever de werknemer dat het loon wordt opgeschort, indien hij het advies van de bedrijfsarts naast zich neerlegt. Ook het UWV oordeelt dat de werknemer in staat is passende arbeid te verrichten met als doel volledige hervatting van de eigen werkzaamheden. De werknemer blijft weigerachtig en de werkgever zet het loon stop.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.