Coronacrisis: Aanvraag tegemoetkoming loonkosten (NOW-regeling)

Organisaties die de geconfronteerd worden met een omzetverlies van minstens 20 procent op concernniveau, kunnen sinds 6 april 2020 een aanvraag indienen voor tegemoetkoming in de loonkosten. Sinds 22 april kunnen ook concerns met gedeeltelijk omzetverlies een beroep doen op de regeling.

De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) geldt zowel voor vast als flexibel personeel. Werknemers moeten in dienst blijven en krijgen het volledige salaris doorbetaald, want de regeling is bedoeld om werknemers in dienst te houden. De tegemoetkoming kan in eerste instantie voor 3 maanden worden aangevraagd. Daarna kan verlenging volgen, eventueel onder andere voorwaarden.

Sectorale afspraak over vakantiegeld
De NOW-regeling is zojuist gepubliceerd. Minister Koolmees (SZW) heeft de uitwerking van de regeling vanochtend in een persconferentie verder verduidelijkt. Werkgevers die een aanvraag doen, krijgen voorafgaand aan de uiteindelijke vaststelling van de subsidie een voorschot van 80% van dat bedrag uitgekeerd door UWV. Op die manier beschikken werkgevers zo snel mogelijk over het geld om loonkosten te voldoen.

In de regeling zit ook een opslag voor het betalen van pensioenen, premies en het vakantiegeld. Werkgevers en vakbonden kunnen in sectoren afspraken maken over bijvoorbeeld de uitbetaling van het vakantiegeld.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.