Opzeggen arbeidsovereenkomst voordat proeftijd begint

Tijdens de proeftijd, kunnen werkgever en werknemer in de praktijk bekijken of het werk écht bevalt. De werknemer mag tijdens de proeftijd opstappen, maar ook de werkgever mag het contract onmiddelijk beëindigen, ook als er eigenlijk opzegverboden zouden zijn. Maar mag een werkgever de arbeidsovereenkomst ook opzeggen, nog vóórdat de werknemer aan de proeftijd is begonnen?

Opzeggen tijdens proeftijd mag, maar er kan sprake zijn van de schending van ‘goed werkgeverschap’. En juist dat verwijt een vrouw de werkgever, die haar contract al opzegde, nog voordat zij aan het werk was gegaan. De werkgever was namelijk voor de werkneemster ‘gewaarschuwd’ door collega-werkgevers uit de branche. De vrouw pikte dit niet en bracht de zaak voor de rechter. Ze eist daar een hoog bedrag aan schadevergoeding omdat ze inkomen misloopt.

Schending van ‘goed werkgeverschap’
De werkneemster wil een schadevergoeding omdat de werkgever volgens haar het beginsel van goed werkgeverschap heeft geschonden door de arbeidsovereenkomst al vóór de proeftijd op te zeggen. De vrouw stelt het slachtoffer te zijn van roddels en achterklap van onbekenden, want de werkgever wilde niet vertellen van wie hij de negatieve verhalen over haar heeft gehoord. Zij kon zich dus ook niet verweren tegen die aanklachten.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.