Personeelsnet.nl maakt gebruik van cookies. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Balk sluiten

Personeelsnet

Vakkennis voor HR-professionals

Themadossier: Werving en selectie

Dit zijn de 27 meest gevraagde functies van 2017

De arbeidsmarkt trekt in 2017 verder aan, waardoor er in diverse beroepsgroepen een tekort aan personeel ontstaat. Uiteraard in de IT, maar ook docenten techniek, accountmanagers en vaklieden zoals elektromonteurs zijn lastig te vinden.

Trends: Vier van de tien sollicitaties via mobiel in 2017

Steeds meer sollicitanten reageren op een vacature met hun smartphone. En solliciteren via mobiele apparaten neemt ook nog eens toe in 2017. De huidige groep van 18-35 jarigen vormt over een paar jaar het grootste deel van de werkende beroepsbevolking en verwacht alles via hun mobiel te kunnen regelen.


HR evalueert wervingsproces niet, sollicitant haakt af

Vier op de tien Nederlandse werkzoekenden hebben weleens afgezien van een sollicitatie vanwege een te ingewikkelde sollicitatieprocedure. Vooral jongeren geloven het wel als de procedure onhandig is. Werkgevers weten dat vaak niet, want bijna zestig procent van de HR-managers voert namelijk geen evaluatie uit na de sollicitatieprocedure.


Nieuwe manieren van solliciteren

De recruitmentwereld wordt een stuk dynamischer en dat vraagt om een ander, sneller sollicitatieproces. Kandidaten willen in het ‘hier en nu’ solliciteren en minder tijd besteden aan het schrijven van een motivatiebrief. Een lang sollicitatieproces kan een drempel zijn voor goede kandidaten. Bas van Vliet, van Mijn Sales Recruiter, geeft tips voor sollicitanten en werkgevers.


Nederlandse HR-manager moet inzetten op mobiel werven

Het werving- en selectieproces bij organisaties verandert door het toenemende gebruik van smartphones en tablets. Bijna de helft van de sollicitanten wil mobiel solliciteren, maar slechts een vijfde van HR-managers heeft mobielvriendelijke wervingsprocedures.


Screenen mag niet zomaar, ook niet met toestemming

Zelfs wanneer een sollictant daarmee instemt, is het niet zondermeer toegestaan om een screenning naar zijn achtergrond uit te (laten) voeren. Verder zijn er maar weinig gegevens die bij een screening verwerkt mogen worden. Een overzicht van wat (niet) mag bij het screenen van werknemers en sollicitanten.


Beste interviewer doorziet gedrag van sollicitant

Onderzoek over personeelsselectie richt zich meestal op de kandidaten, niet op de interviewers. Maar de kwaliteit van de interviewer is ook van invloed op de selectie van medewerkers. De beste interviewer begrijt beter hoe mensen handelen in sociale situaties.


Werving in 9 stappen

Werven en selecteren vormt een aparte discipline binnen het personeelswerk. Om goede response te krijgen, is de keuze voor het goede medium en de juiste doelgroep het belangrijkst.


Vier middelen van selectie

Een goed uitgevoerd selectiegesprek kan veel informatie opleveren over het functioneren van de kandidaat. Als de selectie niet zorgvuldig gebeurt, bestaat het risico dat de 'verkeerde' mensen in een functie worden geplaatst.


Taaleisen stellen: wat mag wel, wat mag niet?

Het voluit beheersen van de Nederlandse (of een andere) taal op het werk is soms dermate noodzakelijk, dat u een taaleis wilt stellen aan sollicitanten. Maar daarmee sluit u sollicitanten uit die de taal niet spreken en dat betekent goed opletten. Want een taaleis is alleen toegestaan als daar een goede reden voor is.


Talent over te halen met relevante functie en salarisbod

Bijna driekwart van de mensen die actief benaderd worden voor een andere baan, wil allereerst duidelijkheid over de functie-inhoud, gevolgd door het geboden salaris. Want bij het direct benaderen van talent, moet je direct duidelijk maken wat je te bieden hebt.


Mismatch op Nederlandse arbeidsmarkt zwaar overdreven

Ondanks berichten die anders beweren, is er nauwelijks sprake van een mismatch op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook blijken de vaardigheden van Nederlandse werknemers prima aan te sluiten op hun baan.


LinkedIn is en blijft het belangrijkste wervingskanaal

Net als in 2014 is LinkedIn verreweg het belangrijkste wervingskanaal voor recruiters, op ruime afstand gevolgd door werven-via-medewerkers. Werving- en selectieprofessionals vinden jobsites minder belangrijk, in vergelijking met vorig jaar.


Steeds meer vacatures op sociale media

Het aantal vacatures op sociale media neemt ook in 2015 steeds verder toe. Twitter is het platform waar verreweg de meeste banen worden gedeeld: bijna vier miljoen in het afgelopen jaar.


6 dingen die HR kan regelen vòòr de eerste werkdag

Altijd even wennen, zo’n eerste werkdag. Dat geldt zowel voor de nieuwe medewerker als de collega’s. HR kan een rol spelen om de eerste dag, en de hele inwerkperiode daarna, prettig en productief te maken.


HR-afdelingen weer druk bezig met talentmangement

Na tijden van krimp, zien bedrijven weer groeimogelijkheden voor het personeel. HR-managers zijn dan ook druk met strategische personeelsplanning en het ontwikkelen van talenten. Daar gebruiken ze vaker slimme software bij.


NVP Sollicitatiecode: pas op met social media

Wie doet het niet, even op internet kijken wat daar te vinden is over een kandidaat? Als je dat niet vooraf meldt, mag dat niet. Dat staat in de laatste NVP Sollicitatiecode die vorige week is gepresenteerd. De code probeert daarmee de dagelijkse recruitmentpraktijk te regelen.


Eerlijke selectieprocedure trekt talentvolle sollicitanten aan

Door talentvolle sollicitanten een eerlijke en respectvolle selectieprocedure bieden, kunnen organisaties hun werkgeversimago verbeteren. Want een positieve ervaring met het sollicitatieproces zorgt voor groeiend vertrouwen in een organisatie, waardoor ook andere talenten eerder zullen solliciteren.


Afwijzing met sollicitatietips verbetert werkgeversimago

Werkgevers die simpelweg reageren op een sollicitatie, dragen al positief bij aan het beeld dat sollicitanten hebben van de werkgever. Een inhoudelijk onderbouwde afwijzing vergroot bovendien de kans dat sollicitanten de werkgever desondanks aanbevelen bij familie en vrienden. Dat komt van pas als de arbeidsmarkt straks weer aantrekt.


LinkedIn en facebook steeds belangrijker voor recruitment

Werkzoekenden beginnen LinkedIn en facebook nu echt te ontdekken. Het gebruik van social media bij het zoeken naar een baan is dit jaar gestegen naar 38 procent. Maar vacaturesites en de vacatures op de bedrijfssite, blijven ook belangrijk.