Oudere werknemer voelt grotere betrokkenheid bij de organisatie

Werknemerstevredenheid en verbondenheid met het bedrijf, zijn van groot belang voor de productiviteit van organisaties. Vooral werknemers die langer bij hetzelfde bedrijf werken, voelen zich verbonden met hun werkgever. Maar ook de mogelijkheid om het eigen werk in te delen, komt de verbondenheid ten goede.

Voor HR-adviseurs bieden deze bevindingen uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden waardevolle inzichten om de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers te verhogen. Want werknemers die tevreden zijn met hun werk en arbeidsomstandigheden, voelen zich duidelijk meer verbonden bij hun werkgever.

Oudere werknemers voelen zich meer betrokken
Opvallend is dat oudere werknemers (boven de 35 jaar) een sterkere verbondenheid voelen met hun werkgever. Dat biedt perspectieven om de kennis en ervaring van oudere werknemers beter te waarderen, terwijl tegelijk extra aandacht voor andere leeftijdsgroepen kansen biedt om hen meer te betrekken bij de organisatie.

Want hoe langer werknemers bij een organisatie werken, hoe meer verbonden ze zich voelen. Personeelsbeleid dat zich richt op het behoud van talenten voor de organisatie door het bieden van doorgroeimogelijkheden, kan er zo toe bijdragen dat waardevolle krachten voor de organisatie inzetbaar blijven.

Autonomie zorgt voor meer verbondenheid
Een hoge mate van autonomie draagt bij aan een grotere werknemerstevredenheid. Het onderzoek laat duidelijk zien dat de verbondenheid met het bedrijf hoger is onder werknemers met hoge taakeisen én een hoge autonomie. Maar dat geldt ook als de taakeisen lager zijn: als dat werk gepaard gaat met een hoge autonomie is de betrokkenheid bij het bedrijf ook hoger.

Dit suggereert dat werkgevers en HR-adviseurs moeten inzetten op werkomgevingen waarin werknemers meer zelfstandigheid en controle over hun werk hebben.

Mensen met uitvoerend werk minder betrokken
De studie laat verder zien dat directeuren en managers meer betrokken zijn bij het bedrijf. Dat geldt minder voor mensen met uitvoerend werk, zoals laders, lossers en vakkenvullers.

Ook chauffeurs, schoonmakers, productiemachinebedieners én verpleegkundigen op mbo-niveau voelden zich minder dan gemiddeld vaak verbonden met hun bedrijf of organisatie.

Factoren voor betrokkenheid bij het werk

Uitkomsten van het onderzoek

Algemene verbondenheid

Gemiddeld gevoel van verbondenheid met bedrijf.

Leeftijd

Oudere werknemers voelen zich meer verbonden.

Dienstjaren

Langere dienstjaren verhogen verbondenheid.

Beroepsgroep

Verschillen in verbondenheid afhankelijk van beroep.

Autonomie

Hoge autonomie verhoogt verbondenheid.

Tevredenheid

Tevreden werknemers voelen sterkere verbondenheid.


MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?