Recruiters willen actie nu wet tegen discriminatie is weggestemd

Een collectief van recruiters roept op tot actie en hernieuwde aandacht om discriminatie in het wervingsproces te bestrijden. De Eerste Kamer heeft onlangs nog een wet afgeschoten die discriminatie bij werving en selectie moest voorkomen, maar het collectief vindt dat er juist wél wettelijke maatregelen nodig zijn om een einde te maken aan discriminatoire praktijken die kansen op de arbeidsmarkt beperken.

Het collectief ‘Recruiters voor Rechtvaardigheid’ vindt het wegstemmen van de wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie ‘een aanzienlijke tegenslag in de voortdurende strijd tegen discriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt.’

Discriminatie blijft hardnekkig
Volgens de recruiters blijft discriminatie op basis van leeftijd, naam, uiterlijk, achtergrond, geaardheid, gender, en andere persoonlijke kenmerken een hardnekkig probleem. Het wegstemmen van de wet staat volgens hen ‘haaks op de toenemende vraag naar inclusiviteit en gelijke kansen in onze samenleving.’

In reactie op deze ontwikkeling heeft het collectief een hernieuwde oproep tot actie gelanceerd. De recruiters benadrukken de urgentie van structurele veranderingen in het recruitmentproces. Het doel is om discriminatie actief tegen te gaan en een inclusieve arbeidsmarkt te bevorderen. Hun oproep is nadrukkelijk ook gericht aan de senatoren van de Eerste Kamer, die het wetsvoorstel hebben weggestemd.

Oproep tot Actie
Recruiters voor Rechtvaardigheid roept HR-professionals en organisaties op om:

  • Discriminatie in het wervingsproces actief te bestrijden.
  • De NVP Sollicitatiecode toe te passen voor een objectieve werving en selectie.
  • De Recruitercode te ondertekenen en zich aan te sluiten bij het collectief om een standaard te zetten tegen discriminatie.

De recruiters willen een dialoog met (politieke) beleidsmakers en belanghebbenden om effectieve wetgeving te bevorderen die discriminatie op de arbeidsmarkt kan uitbannen. Ze roepen de Eerste Kamer op om de afwijzing van de wet te heroverwegen en ondersteunen initiatieven zoals het aanpassen van profielfoto's op LinkedIn en andere sociale media als teken van protest en solidariteit.
Op de actiewebsite van het collectief kunnen deelnemers hun  profielfoto uploaden, waarna ze die vervolgens terugkrijgen met het label 'Afgewezen'.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 456 exclusieve vakartikelen en 286 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?