Seksuele intimidatie, aanpak op maat

De werkgever moet beleid te voeren om seksuele intimidatie tegen te gaan. De maatregelen moeten passen bij de aard en omvang van de organisatie. Hier leest u hoe dat in zijn werk gaat.

Wet seksuele misdrijven gaat in op 1 juli 2024


Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar; dit gedrag kan zich afspelen op straat, maar bijvoorbeeld ook op publieke websites en social media.

Daarnaast wordt sexchatting strafbaar, bijvoorbeeld seksueel intimiderende opmerkingen maken tegen anderen. Uitgangspunt in de nieuwe wet is dat seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag offline en online even strafwaardig is.

Seksuele intimidatie is een emotioneel beladen onderwerp. Het kan tot grote spanningen leiden in de relatie tussen werknemers onderling en zo de sfeer op de werkvloer danig verpesten. De werkgever is verplicht om een beleid te voeren dat seksuele intimidatie al voortijdig de kop in drukt. Hoe dat moet, is aan de werkgever. De maatregelen moeten passen bij de aard en omvang van de organisatie.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.