Sollicitant wil helderheid vooraf over gebruik AI in selectieprocedure

HR-adviseurs en recruiters moeten in hun werving- en selectieproces serieus rekening houden met kunstmatige intelligentie. Want een kwart van de werknemers zet AI al in bij sollicitaties, of is van plan dat te doen. Maar organisaties maken zelf ook gebruik van AI bij het vinden van nieuwe werknemers. Een derde van de organisaties gebruikt een vorm van kunstmatige intelligentie in hun werving- en selectieproces. Sollicitanten willen daar vooraf helderheid over. Een derde vreest namelijk voor discriminatie door de toepassing van AI in de personeelsselectie.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder 2223 werkende Nederlanders en 594 HR-eindverantwoordelijken.

De verwachting is dat het AI-gebruik blijft toenemen. Zo is een kwart van de organisaties van plan om AI meer te integreren in sollicitatieprocedures. Werknemers hebben daar hun bedenkingen bij, want een meerderheid wil beoordeeld worden door een mens en niet door een algoritme.

Vooral voor het schrijven van vacatureteksten
Kunstmatige intelligentie wordt door organisaties op dit moment vooral gebruikt om vacatureteksten te schrijven (20%) en ter voorbereiding op sollicitatiegesprekken (13%). Eén op de tien organisaties zit in een meer vergevorderd stadium, waarbij bijvoorbeeld ook cv’s beoordeeld worden door de technologie.

Slechts weinig HR-professionals zijn bezorgd dat AI een bedreiging vormt voor hun eigen baan. Ruim een kwart (28 procent) denkt zelfs dat het gebruik van AI een oplossing kan zijn voor het personeelstekort in de sector.

Sollicitant gebruikt AI ook
Uit het onderzoek van Indeed blijkt dat een kwart van de sollicitanten AI ook gebruikt bij een sollicitatie, of dat van plan is te doen. Tweederde van hen gebruikt het dan voor het schrijven van een motivatiebrief en het opstellen van een CV (58%).

Op deze manier kan een (ongewenste) praktijk ontstaan waarin AI een advertentietekst en functieprofiel opstelt, dat vervolgens door AI wordt beantwoord met een daarop toegesneden sollicitatiebrief en CV. Ruim de helft van de sollicitanten zet AI overigens ook nog in ter voorbereiding op het sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld door het vragen van sollicitatietips.

Duidelijkheid gewenst over inzet AI
Acht van de tien werknemers willen dat werkgevers duidelijk zijn over de inzet van AI bij sollicitatieprocedures. Uit navraag blijkt dat veel partijen dit nalaten: slechts 37 procent is transparant over deze inzet. Veel werkzoekenden (39%) zouden niet solliciteren, mochten zij op voorhand weten dat ze worden beoordeeld door AI. Want maar liefst tachtig procent van de werknemers wordt liever beoordeeld door een persoon dan door AI.

Bij de onderhandeling over arbeidsvoorwaarden laten vier van de tien sollicitanten zich overigens ook bijstaan door AI, door vooraf onderhandelingstips te vragen. Recruiters moeten er op letten, dat het vooral hoogopgeleide mannen zijn (28%) die zich bij sollicitaties laten bijstaan door kunstmatige intelligentie.


MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?