Werving en selectie: 6 maatregelen om het arbeidstekort op te lossen

Nederland lijkt vast te lopen door het tekort aan goede arbeidskrachten. De overheid doet een dringend beroep op werkgevers om in actie te komen. Daarbij is het aan HR-professionals om die punten in de praktijk te vertalen naar hun HR-beleidsplan.

Waar we een paar jaar geleden nog bang waren dat robots het werk van mensen zouden innemen, lijkt Nederland nu langzaamaan vast te lopen door het tekort aan goede arbeidskrachten. Die arbeidskrapte is niet één-twee-drie opgelost, ook niet met robots. Het kabinet werkt daarom aan een arbeidsmarkt die duurzamer is en beter bestand tegen krapte. Maar de overheid doet nu al een dringend beroep op werkgevers om in actie te komen, omdat zij een essentiële rol kunnen spelen bij het oplossen van de arbeidsmarktproblemen. Het kabinet noemt zes concrete punten die kansrijk zijn. Daarbij is het aan HR-professionals om die punten in de praktijk te vertalen naar hun HR-beleidsplan.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de aanpak van de arbeidsmarktkrapte. De brief bevat concrete plannen als het gaat om maatregelen die werkgevers zouden kunnen nemen om de arbeidsmarktkrapte op te lossen. Daarbij wijst het kabinet overigens ook naar zichzelf, omdat de overheid tenslotte één van de grootste werkgevers in ons land is.

De overheid wil als werkgever ‘leidend zijn in goed werkgeverschap en zo ook een voorbeeld zijn voor andere werkgevers.’ Dat wil de overheidswerkgever (vanwege het beperkte budget) vooral bereiken door betere secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, zoals een ruim aantal verlofdagen en flexibele werktijden.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.