Werving: CV-selectie door computersoftware

CV’s van sollicitanten vallen soms op een grote stapel. Maar mensenogen worden minder belangrijk in de CV-selectie, omdat computersoftware vaker de eerste selectieronde overneemt van de recruiter. Moderne technologie met kunstmatige intelligentie (AI) analyseert CV’s en kiest vervolgens zelf welke kandidaten worden uitgenodigd.

Dat de ontwikkelingen steeds verdergaan, blijkt ook uit een onderzoek van de School of Management van 441.769 cv’s en sollicitaties. Op basis hiervan heeft onderzoeker Colin Lee een algoritme geschreven dat met een nauwkeurigheid tot circa 80% kan voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Volgens Lee is dit nog maar het begin van de toepassing van AI in recruitment.

Nauwkeurigheid van 81%
Alle 441.769 cv’s die Lee bestudeerde zijn echt en zijn beoordeeld door professionele recruiters. Zo kon hij achterhalen wat recruiters daadwerkelijk belangrijk vinden aan een cv, in tegenstelling tot wat ze zeggen belangrijk te vinden. Uit privacyoverwegingen konden sollicitatiebrieven niet worden meegenomen in het onderzoek. Maar zelfs zonder die begeleidende brief bij het cv te beoordelen, kan Lee’s algoritme nu met een nauwkeurigheid van 69% voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wanneer een begeleidende brief geen vereiste is in de sollicitatieprocedure en het model dus ook -net als de recruiter- alleen het CV analyseert, loopt dit percentage zelfs op tot 81%.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.