Werving: werkgevers selecteren meer op competenties, minder op harde functie-eisen

In een krappe arbeidsmarkt vinden werkgevers het lastiger om vacatures te vervullen. Ze nemen dan sollicitanten aan die niet helemaal voldoen aan de gevraagde functie-eisen en zonder de gevraagde relevante werkervaring en diploma's. In plaats daarvan selecteren werkgevers meer op competenties en veel minder op harde functie-eisen.

Uit onderzoek van UWV blijkt dat werkgevers in de praktijk breder kijken naar kandidaten: in het onderzoek vertellen ze hun functie-eisen bij te stellen door de krapte op de arbeidsmarkt.

Juiste vaardigheden zijn nu het belangrijkst
Vrijwel alle werkgevers geven in het werkgeversonderzoek aan dat zij het belangrijk vinden dat de sollicitant beschikt over de juiste vaardigheden, zoals bijvoorbeeld servicegerichtheid of digitale vaardigheden. De sollicitant moet naast de juiste vaardigheden volgens 61% van de werkgevers ook beschikken over specifieke vakkennis. Relevante werkervaring (38%) en het beschikken over de juiste diploma’s en certificaten (41%) wordt daarentegen door een kleinere groep werkgevers belangrijk gevonden.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.