Organisaties kunnen hun tekort aan personeel verminderen als zij de balans weten te vinden tussen HR-beleid, technologie en wijzigingen in de arbeidsorganisatie. Daarvoor moeten ze deze mix van maatregelen toepassen die daadwerkelijk effectief is.

Om organisaties te ondersteunen bij de aanpak van hun personeelstekort, publiceerde adviesbureau TNO een onderzoekspaper met de titel “Doorbraak realiseren in schreeuwend personeelstekort vraagt nieuw perspectief”. Hierin beschrijft het adviesbureau hoe zo’n systeemaanpak voor personeelstekorten er uit ziet.

Daar gaat wel het nodige denkwerk aan vooraf: in een ‘systeemaanpak’ gaan experts, waaronder ook HR-professionals, samen goede oplossingen bedenken voor de personeelstekorten. Die oplossingen zijn maatwerk en kunnen voor elke functiegroep verschillend zijn. Door samen te werken met kennisinstellingen of adviesbureaus, wordt de mix van maatregelen nog effectiever.

Drie oorzaken van personeelstekorten
Personeelstekorten hebben te maken met een mismatch tussen aanbod en vraag op de arbeidsmarkt. Daarbinnen moeten organisaties een antwoord zien vinden op hun arbeidsvraag. De oorzaken van het personeelstekort zijn onderverdeeld in:

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.