HR Tools & Extra's

Klokkenluidersregeling (vanaf 50 werkenden), model

Bedrijven met meer dan 50 werknemers moeten sinds 2016 een interne meldregeling hebben voor klokkenluiders. Binnenkort volgt een wijziging die niet alleen werknemers beschermt, maar ook sollicitanten, leveranciers en anderen die een misstand melden.

Wet bescherming klokkenluiders

De Wet Huis voor klokkenluiders wordt gewijzigd naar de Wet bescherming klokkenluiders.

Deze wijziging is nodig voor het uitvoeren van een Europese richtlijn. De belangrijkste wijziging is dat onder de nieuwe wet de melder niet meer verplicht is eerst intern te melden.

Verder zijn straks niet alleen alleen werknemers beschermd, maar ook sollicitanten, leveranciers en andere betrokkenen die een misstand melden. Ook moet de werkgever voortaan bewijzen dat eventuele nadelige gevolgen voor de arbeidspositie van de klokkenluider niets te maken hebben met zijn melding. Het Huis voor Klokkenluiders krijgt een nieuwe naam, die nog niet bekend is.

De Tweede Kamer heeft 20 december 2022 ingestemd met de wet, zodat invoering per juli 2023 het meest waarschijnlijk is.

Sinds 2016 geldt de Wet huis voor klokkenluiders (Wet HvK). Bedrijven waar meer dan 50 mensen werken, moeten dan een interne meldregeling hebben.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.