Kunstmatige intelligentie (AI): Model richtlijn voor gebruik op het werk

Met deze richtlijn reguleert u het gebruik van AI op de werkplek. Uitgangspunt is niet om AI-toepassingen te verbieden, maar om verstandig gebruik van AI op het werk mogelijk te maken, waarbij de mens altijd in laatste instantie beslist.

Kunstmatige intelligentie is een krachtig hulpmiddel dat ons dagelijks werk kan verrijken en vereenvoudigen, maar er liggen ook gevaren op de loer. Want alles wat je invoert bij een AI-systeem, wordt opgeslagen en gebruikt om vragen van anderen te beantwoorden. Op die manier ‘leert’ het systeem steeds beter antwoorden te geven.

Als je bedrijfsgeheimen invoert in een AI-systeem kan de inhoud terechtkomen bij andere mensen. Zo worden bedrijven kwetsbaarder omdat hun unieke kennis kan wegsijpelen naar de concurrent. We moeten ervoor waken, dat we AI op een professionele en verantwoorde manier gebruiken. Hieronder hebben we richtlijnen opgesteld die daarbij kunnen helpen.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.