Kunstmatige intelligentie (AI) is bezig aan een stormachtige opmars. Van slimme chatbots en automatische roostertools tot AI die personeelsselectie ondersteunt of werkprocessen optimaliseert. De invloed op werk, werkverhoudingen en werknemers is enorm – en zal verder toenemen. Voor HR betekent dit: aan de slag. Niet afwachten tot beleid of regelgeving dwingt, maar nú nadenken over hoe je AI op een verantwoorde en mensgerichte manier inzet in jouw organisatie.
De Sociaal-Economische Raad (SER) doet in een nieuw advies vier heldere aanbevelingen om de kansen van AI te benutten, maar ook de risico’s beheersbaar te houden.
Wie is verantwoordelijk voor beslissingen over personeel?
Want hoewel AI kan bijdragen aan hogere productiviteit, minder werkdruk of betere dienstverlening, schuilen er ook valkuilen. Denk aan verlies van autonomie, toegenomen werkstress of het verdwijnen van routinetaken die nu juist belangrijk zijn voor leerkansen van starters. Wat betekent dat bijvoorbeeld voor interne loopbaanpaden of leerwerkplekken?
Ook is er het risico op scheve machtsverhoudingen: wie is verantwoordelijk als AI ‘besluit’ om een sollicitant af te wijzen of een rooster te wijzigen? En hoe zorg je ervoor dat niet alleen werkgevers en techbedrijven profiteren van AI, maar ook de werkenden?
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.