Kunstmatige intelligentie (AI): reguleer gebruik op het werk

De toename van AI-toepassingen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral ook in het omgaan met vertrouwelijke informatie. Zo kan het gebruik van AI, zoals ChatGPT, risico's opleveren voor de bescherming van bedrijfsgeheimen. Dat kan al gebeuren wanneer u bijvoorbeeld de notulen van directievergaderingen laat samenvatten door een AI-toepassing.

Want zodra u gegevens invoert bij een AI-toepassing, geeft u ook meteen toestemming om de ingevoerde gegevens op te slaan in de database van die tool. Op die manier kan vertrouwelijke informatie bij andere gebruikers terechtkomen, als die daarover een vraag stellen aan de AI-toepassing. Het is dus erg belangrijk dat bedrijfsgeheimen en persoonsgegevens nooit in de database van AI-toepassingen terecht komen.

Gevoelige gegevens niet in AI-systeem invoeren
Bedrijfsgeheimen omvatten waardevolle informatie zoals commerciële data, werkprocessen en klantgegevens die niet publiekelijk bekend zijn en vertrouwelijk behandeld moeten worden. Organisaties kunnen daarvoor diverse maatregelen nemen, zoals interne registratie van bedrijfsgeheimen, geheimhoudingsclausules in contracten en fysieke beveiliging van informatie.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.