Vakantiebeleid reizen naar risicogebieden, voorbeeldbrief

Het is verstandig om werknemers vooraf te wijzen op de risico’s en de gevolgen van reizen naar risicogebieden. Met deze voorbeeldbrief kunt u werknemers informeren over hun rechten en plichten en de maatregelen die de werkgever kan nemen bij reizen naar gebieden die de overheid aanmerkt als risicogebied.

Nederlanders reizen graag en kun je vaak vinden in de verste uithoeken van de wereld. Maar het is niet verstandig om naar plekken te reizen die de overheid aanmerkt als risicogebied. Zo kunnen werknemers 'vast komen te zitten' door (natuur-)geweld of politieke en bestuurlijke crises. Als zij dan niet op het afgesproken moment weer terug op het werk verschijnen, onstaat een probleem. Daarom is het is verstandig om werknemers te wijzen op de risico’s en de gevolgen van reizen naar risicogebieden.

Over het algemeen moet u als werkgever loon blijven betalen als de werknemer geen arbeid kan verrichten. Maar dat ligt anders, wanneer de werknemer zelf bewust het risico heeft genomen dat hij niet kan komen werken. U moet dan als werkgever wel aannemelijk kunnen maken dat het risico bij de werknemer zelf ligt. De werknemer zal dan vakantiedagen moeten opnemen, of eventueel om onbetaald verlof moeten vragen als er geen vakantiedagen meer beschikbaar zijn. Eventueel kunt u (daarnaast) ook loon inhouden.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.