HR Tools & Extra's

Vakantiebeleid tijdens coronacrisis, voorbeeldbrief

Het is verstandig om werknemers vooraf te wijzen op de risico’s en de gevolgen van reizen tijdens de coronacrisis. Met deze voorbeeldbrief kunt u werknemers informeren over rechten en plichten en de maatregelen die de werkgever kan nemen bij reizen naar oranje en rode gebieden.

Wanneer het coronavirus (tijdelijk) voor minder besmettingen zorgt in Europa, is het weer toegestaan om naar het buitenland te reizen. Het is wel verstandig om werknemers te wijzen op de risico’s en de gevolgen van reizen tijdens de coronacrisis. Als vakantielanden tijdens het verblijf naar code oranje gaan, kunnen zij bijvoorbeeld vast komen te zitten. Bij terugkeer naar ons land moeten reizigers uit oranje en rode gebieden in quarantaine gaan. In sommige gevallen, kan de werkgever dan salaris inhouden.

Over het algemeen moet u als werkgever wel loon betalen als de werknemer geen arbeid kan verrichten. Maar dat ligt anders, wanneer de werknemer zelf bewust het risico heeft genomen dat hij niet kan komen werken. U moet dan als werkgever wel aannemelijk kunnen maken dat het risico bij de werknemer zelf ligt. De werknemer zal dan vakantiedagen moeten opnemen, of eventueel om onbetaald verlof moeten vragen als er geen vakantiedagen meer beschikbaar zijn. Eventueel kunt u (daarnaast) ook loon inhouden.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.