Temperatuur werknemers meten tijdens coronacrisis is toegestaan

Of het echt zinvol is, blijft de vraag, maar de temperatuur opmeten van werknemers mag nu tóch. De Autoriteit Persoonsgegevens was daar eerst op tegen, maar stelt nu dat de lichaamtemperatuur meten wel mag, maar verwerken niet. Zo is het niet toegestaan om toegangspoortjes automatisch dicht te houden bij koorts, maar mag u werknemers na meting wel persoonlijk tegenhouden.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) signaleerde eerder al dat bedrijven de temperatuur opnemen van personeel en mensen in en rond het bedrijf, zoals vrachtwagenchauffeurs. Maar organisaties zijn in overtreding van de privacywet AVG en riskeren daarmee een hoge boete, stelde Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP eind april nog. ‘Een ondernemer mag geen dokter spelen. Uitsluitend een arts mag gezondheidstests doen en de uitkomsten daarvan verwerken.’

Temperatuur meten mag toch, verwerken niet
Maar de AP heeft nu een iets andere opvatting: Op de website staat nu het bericht dat de AVG toch niet geldt als de temperatuur alleen wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus alleen als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.