HR Tools & Extra's

WIEG: Meer verlofrechten voor partners na de geboorte van hun baby

Vanaf 2019 krijgen partners meer dagen vrij na de geboorte van hun baby. Dat begint met een hele week, te betalen door de werkgever. Vanaf 1 juli 2020 gaat het verlof naar maximaal zes weken, waarvoor het UWV een uitkering verzorgt. Een overzicht van de verlofrechten vindt u hier.

De wijzigingen vloeien voort uit de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), die door de Tweede Kamer is aangenomen. De nieuwe wet van minister Koolmees (SZW) moet er voor zorgen dat vrouwen eenvoudiger aan het werk kunnen blijven en partners de zorg- en werktaken evenwichtiger verdelen. Daarom verlengt hij ook het adoptie- en pleegzorgverlof van vier naar zes weken.

Van 2 dagen naar 6 weken verlof
Nu krijgen partners na de geboorte van een baby nog maar twee dagen verlof, betaald door de werkgever. Dat geboorteverlof wordt vanaf 1 januari 2019 verlengd naar vijf dagen. De week geboorteverlof kan meteen worden opgenomen, maar dat kan ook in de eerste vier weken na de bevalling.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.