WIEG: Meer verlofrechten voor partners na de geboorte van hun baby

Sinds 2019 hebben partners meer dagen vrij na de geboorte van hun baby. Dat begint met een hele week, te betalen door de werkgever. Per 1 juli 2020 is het verlof naar maximaal zes weken gegaan, waarvoor het UWV een uitkering verzorgt. Een overzicht van de verlofrechten van partners vindt u hier.

Meer samenhang in bijzonder verlof

Het stelsel voor bijzonder verlof is in de afgelopen jaren steeds weer uitgebreid, waardoor meer mogelijkheden zijn ontstaan voor mensen om hun werk en zorgtaken te combineren. Maar ook hier is het stelsel er niet transparanter op geworden.

Daarom moet de Wet arbeid en zorg op de helling, waardoor werknemers beter voor hun eigen situatie een weloverwogen keuze kunnen maken. De mogelijkheden voor vereenvoudiging worden nog in 2023 in beeld gebracht, ook door de SER. In 2024 zal daaraan verder uitwerking worden gegeven.

De wijzigingen vloeien voort uit de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). De wet moet er voor zorgen dat vrouwen eenvoudiger aan het werk kunnen blijven en partners de zorg- en werktaken evenwichtiger verdelen. Daarom verlengt hij ook het adoptie- en pleegzorgverlof van vier naar zes weken.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.