Selectie: vier middelen

Een selectiegesprek kan informatie opleveren over het toekomstig functioneren van een kandidaat. Hier krijgt u tips over het criteriumgerichte interview, de STAR-methodiek, assesments en psychologische tests.

Selecteren is vakwerk. Als dat niet goed gebeurt, loopt het bedrijf het risico om de 'verkeerde' mensen in een functie te plaatsen. Zonde van al het geld dat u besteedt aan de sollicitatieprocedure. En als een bedrijf niet zorgvuldig omgaat met sollicitanten, kan dat een negatieve uitwerking op het imago hebben.

1. Criteriumgericht selectiegesprek
Een goed uitgevoerd selectiegesprek kan veel informatie opleveren over het functioneren van de kandidaat in de vacante functie. Een bekend instrument hiervoor is een criteriumgericht interview. Aan de hand van vooraf vastgestelde competenties, worden vragen voorgelegd aan kandidaten met een speciale opbouw. De bedoeling hiervan is om het gedrag van de kandidaat te observeren. Aan alle kandidaten stelt u dezelfde vragen. Hierdoor zijn de resultaten beter te vergelijken.

Het sollicitatiegesprek heeft voor selecteurs enkele valkuilen:

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.