De minister van SZW gaat door met hervormingen van de arbeidsmarkt, waardoor werkenden sneller een vast contract krijgen en flexcontracten aan banden gaan. Verder gaat de reiskostenvergoeding omhoog en wordt het eenvoudiger om een OV-kaart te verstrekken aan werknemers die hybride werken. Hier vindt u een overzicht met de belangrijkste wijzigingen voor HR-professionals in 2024.

Het kabinet neemt een reeks maatregelen om de bestaanszekerheid te garanderen en maakt geld vrij om een armoedeval te voorkomen voor de huishoudens met een laag gezinsinkomen. Het Nederland van nu kent ook werkende armen, die een reeks aan oproepcontracten moeten combineren voor hun inkomen. Deze ontwikkelingen, in combinatie met een groeiende groep (gedwongen) schijnzelfstandigen, geven extra aanleiding om de arbeidsmarkt grondig te herzien. Daar neemt het kabinet dan ook verschillende maatregelen voor.

Koopkracht omhoog, aandacht voor armoede
In 2024 zal de koopkracht met zo’n 1,8% omhoog gaan, maar er zijn wel grote verschillen tussen groepen Nederlanders. Zo dreigden de cijfers voor armoede en kinderarmoede met bijna 1 procentpunt te stijgen. Het kabinet heeft voor 2024 daarom een pakket aan structurele maatregelen gemaakt om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Het koopkrachtpakket dat het kabinet voorstelt, houdt ook de doelstelling van het halveren van de kinderarmoede in 2025 in zicht.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.