Checklist met opletpunten voor de keuze van een outplacementbureau en informatie over de af te sluiten outplacementovereenkomst.
Als een werknemer de organisatie gedwongen moet verlaten, is enige hulp bij het vinden van een andere werkkring wenselijk, zowel voor de werknemer als voor de organisatie. Soms wordt voor de professionele begeleiding van de werknemer een outplacementbureau ingeschakeld. Een kleine tien procent van de organisaties in Nederland doet dat.
Door medewerkers via een outplacementbureau aan een baan te helpen, kan de onrust die ontstaat bij een ontslagaanvraag worden verminderd. Ook kan outplacement het imago van de organisatie ten goede komen. Opdrachtgevers en klanten verwachten dat een organisatie zich verantwoordelijk opstelt voor de werknemers. Opdrachtgevers houden bovendien niet van onrust, omdat dit de kwaliteit van de producten of diensten nadelig kan beïnvloeden. Bovendien maakt een bedrijf dat in moeilijke tijden netjes afslankt, later weer goede sier op de arbeidsmarkt. Organisaties zijn nu verder volgens de Wet Werk en Zekerheid ook verplicht om de nodige (scholings-)inspanningen te plegen voordat de rechter een ontslagaanvraag goedkeurt.
Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen
Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.