Iedere manager heeft een eigen stijl van leidinggeven. Wat is uw managementrol? In 20 vragen weet u het!

Iedere manager heeft een eigen stijl van leidinggeven. De eisen die aan een manager gesteld worden, verschuiven de laatste jaren van het managen op inhoud, naar het coachen van mensen. Toch blijft een aantal basisrollen voor managers van toepassing. Het PBOI-concept gaat uit van vier rollen die een manager in meer of mindere mate moet vervullen. Managers kunnen maximaal twee echt goed vervullen.

De managementrollen zijn als volgt:
De Producentenrol:
Deze gaat uit van vakkennis en de wil om resultaten te bereiken. De manager is in hoge mate zelf productief, een echte aanpakker.
De Beheerdersrol:
De manager kan goed plannen, heeft oog voor details, regels en procedures. De manager zorgt voor zorgvuldige vastlegging en controleert of dit gebeurt.
De Ondernemersrol:
De manager heeft strategisch inzicht en zorgt voor vernieuwing, haalt de buitenwereld naar binnen. De manager maakt actieplannen en denkt in perspectieven en initiatieven.
De Integrator-rol:
De manager kan goed werken met mensen en is sociaal vaardig, haalt het beste uit zijn/haar mensen, is een echte peoplemanager.

Verder lezen?

Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen

Dit artikel is afkomstig uit HR Tools & Extra’s van Personeelsnet.nl. Auteursrecht berust bij Personeelsnet Media BV, Rotterdam.